De uitbater van de onterecht gesloten discotheek "Kabarka" in Overmere, die daarvoor onlangs een morele schadevergoeding van 5.000 euro van een Dendermondse rechter kreeg, stapt naar het Gentse hof van beroep.

"We zijn verheugd dat de gemeente aansprakelijk werd gesteld, maar gaan in beroep omdat we niet alleen morele schade leden, maar ook een enorm inkomstenverlies", zo meldt zijn advocaat, meester Geert Lenssens, dinsdag.

De gemeente Overmere sloot de dancing in mei 1998, maar omdat er bij de beslissing procedurefouten gemaakt werden, kon de dancing in augustus 2001 de deuren weer openen.
Bijna tien jaar later besliste de burgerlijke rechtbank van Dendermonde deze maand dat de gemeente een morele schadevergoeding van 5.000 euro aan de dancinguitbater moet betalen.

Dinsdag besliste de uitbater om beroep aan te tekenen tegen het vonnis. "Hij is zeer verheugd dat de gemeente aansprakelijk gesteld wordt", aldus meester Lenssens. "Omdat hij niet alleen morele schade leed, maar ook inkomstenverlies, gaat hij toch in beroep."

De Brusselse advocaat meent dat het om een belangrijk precedent gaat. "Meestal is het de overheid die de burger op de vingers tikt, maar het omgekeerde kan duidelijk ook. De overheid mag geen misbruik maken van haar macht. Deze zaak toont aan dat een mondige burger de overheid met succes kan laten sanctioneren wanneer zij het te bont maakt."