Nostalgie troef op Graspop
Scorpions Foto: ap
Van vrijdag tot zondag is het opnieuw zover: dan staat de zestiende editie van de Graspop Metal Meeting (GMM) op het programma. Publiekstrekkers tijdens de driedaagse hoogmis van de hardrock zijn dit jaar vooral rockers op leeftijd: Scorpions, Ozzy Osbourne, Judas Priest en Whitesnake.

Met 75 groepen en 4 podia is GMM, samen met het Duitse Wacken, een van de grootste metalfestivals van Europa. Vorig jaar kreeg het festival op drie dagen 130.000 liefhebbers van het hardere genre over de vloer.

Vrijdag

Een greep uit het aanbod: vrijdag is het op de mainstage uitkijken naar Volbeat, de Deense formatie die het midden houdt tussen heavy metal en rockabilly. De voornaamste invloeden van de groepsleden zijn niet voor niets Elvis Presley, Johnny Cash en Metallica. Zij worden gevolgd door headliner Scorpions, de Duitse rockers die aan hun afscheidstoernee bezig zijn.

Andere namen die dag zijn de Amerikaanse heavy metalband Iced Earth en Duff McKagan’s Loaded, de band van de voormalige Guns n' Roses-gitarist.

Zaterdag

Op zaterdag schiet de gemiddelde leeftijd op de mainstage de hoogte in, met achtereenvolgens Whitesnake, Judas Priest en headliner Ozzy Osbourne. Nog zaterdag staan in de marquees Cradle of Filth, Moonspell en Bullet for my Valentine geprogrammeerd.

Zondag

Zondag verwelkomt GMM onder meer Rob Zombie, Mastadon en Cavalera Conspiracy. Afsluiter op het hoofdpodium is de Amerikaanse nu-metalcoreband Slipknot.