Tiener gearresteerd voor hacken Sony-database
pn Foto: © Jiri Rezac
Een negentienjarige man is gearresteerd op verdenking van het binnendringen in de systemen van Sony. Dat meldde de Londense politie dinsdag. Er wordt nu onderzocht of de jongeman banden heeft met de hackersgemeenschap Lulz Security, die de aanval begin deze maand opeiste.

Maandag organiseerde de Londense politie-eenheid die zich specialiseert in computercriminaliteit een inval in een huis in Essex. Daarbij werd een tiener gearresteerd voor inbreuken tegen de Britse computermisbruik- en fraudewetgeving. De inval was het resultaat van een gezamenlijk onderzoek door de Amerikaanse FBI en de Britse Scotland Yard.

De arrestatie volgt na een onderzoek naar inbraken in systemen van een aantal internationale ondernemingen en inlichtingendiensten die volgens de politie door dezelfde hackersgroep werden gepleegd. Dat verklaarde een woordvoerder van de politiediensten dinsdag in Londen.

Op de computer van de verdachte zal nu verder gezocht worden naar banden met potentiële groepen, zoals Lulz Security. 'De huiszoeking op een adres in Essex, na de arrestatie, leverde een belangrijke hoeveelheid materiaal op. Dat materiaal wordt momenteel nog steeds onderzocht', aldus de woordvoerder.

De hackersgemeenschap Lulz Security (LulzSec) beweerde begin deze maand achter de inbraak in de database van Sony's Playstation te zitten. De hackers kregen zo toegang tot de bank- en identiteitsgegevens van duizenden online-gamers. Vorige week eiste LulzSec nog een aanval op de site van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA op.