Febetra, de federatie van Belgische transporteurs, gaat volledig akkoord met het voorstel van de commissie Transport van het Europees Parlement voor een totaal alcoholverbod voor beroepschauffeurs.

Een verplicht alcoholslot voor alle vrachtwagens, bussen en taxi’s, ziet Febetra dan weer niet zitten, zo meldt Febetra-woordvoerster Isabelle De Maegt.

"Een totaal alcoholverbod is een voorstel dat Febetra zelf al gedaan heeft bij staatssecretaris Schouppe", aldus De Maegt. "De hele sector opzadelen met een zware investering voor alcoholslots is dan weer een stap te ver. Momenteel staan werkgevers machteloos wanneer ze dronkenschap vermoeden bij een chauffeur. Daar zou eerder ingegrepen moeten worden, zoals de mogelijkheid om dronkenschap te laten vaststellen door een arts of politie."

De commissie Transport van het Europees Parlement wil ook de snelheidslimiet in alle woongebieden in de EU teruggebracht zien naar 30 km/u.

"Volledig akkoord wat risicovolle zones zoals schoolomgevingen betreft. Daar is immers een draagvlak voor; chauffeurs kunnen hiervoor begrip opbrengen. Maar een ondoordachte grote uitbreiding van zo’n zone 30 zal veel moeilijker te doen naleven zijn, hiervoor kan je niet meer rekenen op begrip bij de chauffeurs."