Verhofstadt begrijpt Reynders niet
Foto: pol de wilde-corelio
Voormalig premier Guy Verhofstadt begrijpt zijn vroegere vice-premier Didier Reynders niet. Reynders wist blijkbaar al in 2001 dat Griekenland loog over zijn begroting. Verhofstadt begrijpt niet dat Reynders dat nu plots vertelt.

Didier Reynders vertelde dit weekend in interviews dat Europa al in 2001 wist dat Griekenland loog over zijn staatsfinanciën en de statistieken vervalste.

Voor Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement, is dat heel vreemd, zo vertelde hij in De Ochtend. Hij twijfelt eraan hoe geloofwaardig de uitspraak van Reynders is.

'Ik vind het ongelooflijk dat politici zoals meneer Juncker (Luxemburgse premier en voorzitter van de eurozone,red) en meneer Reynders nu plots zeggen dat ze het wisten. Als zij dat in 2001 hadden geweten, hadden ze toen alarm moeten slaan.'

De 'bekentenis' van Reynders veroorzaakte gisteren al deining, want ze roept fundamentele vragen op over de geloofwaardigheid van het Europees beleid.

Buitenlandse media en kranten sprongen op de quote. Maar in een telefonisch interview met onze redactie vanuit Luxemburg, waar gisteren de vergadering van de Ecofin plaatsvond, blijft Reynders bij zijn verhaal.

U zegt in de Franse krant 'La Tribune' dat de EU wist dat de Grieken vals speelden met hun statistieken. Blijft u bij die verklaring?

Reynders: 'Maar natuurlijk! Ik vertel daarmee toch niets nieuws? Al snel na de intrede van de Grieken - niet daarvoor - ontstond er bij Eurostat het vermoeden dat de Grieken hun statistieken vervalsten. Ik weet dat nog goed, want ik was toen zelf voorzitter van de Europese Unie.'

Maar hoe kunnen we de Europese instellingen dan nog vertrouwen? Waarom is daar niets aan gedaan?

'Daar is wel degelijk iets aan gedaan. We hebben dat niet alleen in 2001 vastgesteld, maar ook enkele jaren daarna. Dat heeft geleid tot een aantal hervormingen bij Eurostat, het Europees bureau dat verantwoordelijk is voor het verzamelen van statistische informatie. Dat moet u toch weten als journalist die Europa volgt.'

Dat heeft niet veel geholpen, blijkt nu.

'Die hervormingen waren onvoldoende, ja. De Europese Commissie - die al jaren probeert om via Eurostat meer grip te krijgen op de controle van de nationale rekeningen - had meer macht moeten krijgen. Ik heb daar zelf altijd voor gepleit. Maar sommige eurolanden wilden geen strenge schoonmoeder. Zeker niet nadat de begrotingen van Frankrijk en Duitsland, in 2004 en 2005, zelf niet voldeden aan de regels van het stabiliteitspact. Toen ontstond er in heel Europa een trend naar meer flexibiliteit.'

Opvallend is ook dat u expliciet verklaarde dat ook België én Frankrijk kwetsbaar zijn voor een wanbetaling van Griekenland.

'Maar dat is toch gewoon zo? De Lehman-crisis in 2008 - toen Fortis, Dexia en KBC in moeilijkheden kwamen - heeft ons geleerd dat alle landen dan kwetsbaar worden. Ook in Duitsland kwamen toen banken in de problemen, en in Luxemburg. Als u wilt, kan ik alle 17 landen van de eurozone opnoemen.'

Maar is het verstandig om in volle eurocrisis landen apart te vermelden? Zeker nu de media elke uitspraak met een vergrootglas bekijken?

(lichtjes geïrriteerd) 'Ik vertel toch gewoon de waarheid. Hebt u liever een minister die liegt misschien?'
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig