Bij een vliegtuigcrash nabij de luchthaven van Petrozavodsk, in de Russische autonome deelrepubliek Karelië, vielen maandagavond zeker 44 doden, waaronder acht buitenlanders. Acht overlevenden werden overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden de Russische autoriteiten.

Het vliegtuig, een TU-A34 van de luchtvaartmaatschappij RussAir, probeerde een noodlanding te maken op een autosnelweg, twee kilometer van de luchthaven. Volgens de autoriteiten kwam het toestel met een zware schok neer op de rijweg en brak de romp af.

Vervolgens vloog het vliegtuig in brand. Het scheelde volgens dezelfde bron weinig of het toestel had huizen in de buurt geraakt. De twee zwarte dozen van het toestel werden al teruggevonden, aldus Interfax.

Een menselijke fout van de piloot is waarschijnlijk de oorzaak van de crash. Dat meldt Sergei Ivanov, de afgevaardigde van de eerste minister. Er bevonden zich 43 passagiers en negen bemanningsleden aan boord. Het toestel vloog tussen Moskou en Petroza.

Nederlander omgekomen

De lichamen van de slachtoffers liggen op de autosnelweg, meldt Interfax. Acht overlevenden, waaronder een jongetje van drie en een stewardess, werden gewond overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt. Sommige gewonden zijn er volgens de autoriteiten erg aan toe.

Onder de doden bevindt zich een Nederlander. Dat blijkt uit de passagierslijst die het Russische ministerie van Noodtoestanden heeft vrijgegeven. De Belgische FOD Buitenlandse Zaken heeft momenteel geen weet van Belgische slachtoffers.

Er kwamen acht buitenlanders om het leven. Volgens de Russische minister van Noodsituaties zijn onder de slachtoffers een Zweed, een Nederlander, twee Oekraïners en een familie van vier personen met de Amerikaans-Russische nationaliteit.

Ook de Russische internationale scheidsrechter Vladimir Pettaï is één van de slachtoffers. De 38-jarige Pettaï floot sinds 2003 in de Russische eerste klasse en promoveerde vorig jaar tot international. Enkele dagen geleden leidde hij zijn honderdste wedstrijd in de hoogste voetbalafdeling van zijn land tussen Rubin Kazan en Dynamo Moskou.