Maingain hakt zwaar in op N-VA
Foto: bdw
De N-VA? "Dat is radicaal Thatcherisme. Dat is de som van al het conservatisme en al het egoïsme." FDF-topman Olivier Maingain is niet bepaald genuanceerd als het over de N-VA gaat in Le Soir.

Dat N-VA en FDF moeilijk te verzoenen zijn, is niet bepaald een verrassing. Maar in Le Soir hakt FDF-topman Olivier Maingain wel bijzonder zwaar in op De Wever en Co.

"La N-VA, c'est quoi? C'est la somme de tous les conservatismes et de tous les égoismes." Het is een anti-Europese partij. het is een partij die de sociale cohesie in de samenleving  kapot maakt omdat het terugplooien op de eigen identiteit centraal staat, oordeelt Maingain.

Hij vindt het jammer dat de MR, zijn kartelpartner, zoete broodjes bakt met de N-VA voor bijvoorbeeld de wet op de gezinshereniging. "De N-VA is geen partij die plots aanvaardbaar wordt op het sociaal-economische vlak terwijl ze een verachtelijke partij is op het institutionele vlak. Het nationalisme van de N-VA is namelijk even gevaarlijk op het socio-economische vlak."

En Maingain gaat maar door. "La N-VA, c'est du thatchérisme encore plus brutal. Dat is echt geen partij die zich inschrijft in onze traditie van sociale bescherming voor zo veel mogelijk mensen."

"Dat betekent niet dat we de sociale fraude niet moeten bestrijden. Maar het is één ding die fraude te bestrijden; bepaalde mensen uitsluiten van sociale bescherming wegens hun afkomst is iets anders."

Is er een soort objectieve alliantie mogelijk tussen MR, N-VA, Open VLD, en een stukje van de CD&V, wil Le Soir weten. "Certainement pas avec la N-VA. Ik ga nooit meedoen aan een coalitie waarvan de N-VA de piloot is."

Maingain gaat net niet zo ver om te zeggen dat de N-VA geen democratische partij is. Maar het is niet de meest voorbeeldige democratische partij die hij kent. "Ik zeg niet dat ze buiten de democratie staan. Ik zeg dat, op meer dan één vlak, hun democratisch gehalte wel eens mag worden onderzocht."

Natuurlijk is de niet-benoeming van kandidaat-burgemeester Véronique Caprasse in Kraainem een doorn in het oog. "Dat bewijst dat we de Vlaamse autoriteiten niet mogen vertrouwen. Geert Bourgeois veroordeelt haar nu al voor handelingen die ze nog niet eens heeft gesteld."

Het interview met Maingain is niet alleen hard voor de N-VA overigens. Hij probeert tegelijkertijd de nieuwe leider van de MR, Charles Michel, duidelijk te maken dat hij niet te dicht mag komen bij de N-VA. 'Je lui dirai que ce n'est pas avec la N-VA qu'on fera des majorités à Bruxelles et en Wallonië."