Een tegenexpertise bij de vijf geschorste Mexicaanse internationals die eind vorige week op de Gold Cup betrapt werden op het gebruik van clenbuterol heeft een negatief resultaat opgeleverd. De onderzoekers in het laboratorium van het Amerikaanse Los Angeles vonden dus geen sporen van verboden middelen in het bloed van de spelers. Dat meldde de Mexicaanse Voetbalbond Femexfut woensdag.

Doelman Guillermo Ochoa (America/Mex), verdedigers Francisco Javier 'Maza' Rodriguez (PSV/Ned) en Edgar Duenas (Toluca/Mex), en middenvelders Antonio Naelson (Toluca/Mex) en Christian Bermudez (Atlante/Mex) werden vorige week geschorst omdat ze op 21 mei bij een dopingcontrole betrapt werden op het gebruik van het verboden middel clenbuterol.

De spelers schreeuwden echter hun onschuld uit en beklemtoonden dat ze geen verboden middelen hadden genomen. De Mexicaanse Voetbalbond ging op zoek naar verklaringen, maar verder dan enkele veronderstellingen zoals het eten van vervuild vlees kwamen ze niet.
Volgens de Mexicaanse bond kunnen de spelers nu snel vrijgesproken worden.

Het Wereldantidopingagentschap WADA is alle heisa over het gebruik van clenbuterol beu en overweegt om een maximaal toegestane waarde van clenbuterol in het menselijk lichaam in te voeren. Momenteel heerst er nog een nultolerantiebeleid. De WADA-experts komen volgende week in Canada samen om over de mogelijke verruiming van de regels te praten.