Hoewel jeugdbewegingen problemen hebben om geschikte terreinen te vinden voor hun jaarlijks zomerkamp, krijgen een aantal militaire domeinen nauwelijks of geen bezoekende jeugdbewegingen over de vloer. Open Vld-senator Martine Taelman vraagt minister van Defensie Pieter De Crem de mogelijkheid beter bekend te maken en een databank uit te bouwen met de beschikbare kampeerterreinen.

Uit cijfers die Taelman opvroeg bij Pieter De Crem blijkt dat vorig jaar 54 jeugdverenigingen een kampplaats vonden in een militair domein. Dat zijn er vier minder dan het jaar voordien. De populairste domeinen zijn Marche-en-Famenne, Grobbendonk en Leopoldsburg. Andere domeinen krijgen nauwelijks of geen jeugdverenigingen op zomerkamp.

Volgens de Open Vld’ster zijn de lage cijfers te wijten aan het feit dat deze dienstverlening door Defensie onvoldoende bekend is. Ook de procedure die een jeugdbeweging moet volgen om een geschikt terrein te reserveren, kan volgens haar beter.

De jeugdbeweging moet immers elk domein apart contacteren om te vernemen of er terreinen beschikbaar zijn. "Een centrale database zou dan ook het vastleggen van een kampeerterrein gevoelig vereenvoudigen en meer groepen aanzetten om van deze dienst gebruikt te maken", aldus Martine Taelman.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig