Chokotoff dreigt uit België te verdwijnen
Foto: rr
Bij de chocoladefabriek van Kraft Foods in Halle, bekend van het merk Côte d’Or, dreigt een grote herstructurering. Enkele ‘typisch Belgische’ producten zouden naar het buitenland verhuizen. Dat zeggen de vakbonden.

De vakbonden ACV en ABVV uiten hun bezorgdheid in een brief aan de Zwitserse directie van Kraft Foods Europe, in de aanloop naar een bijzondere ondernemingsraad komende maandag.

In de brief wordt melding gemaakt van de ‘grote bezorgdheid’ bij de personeelsleden ‘over de toekomst en het verder bestaan van de fabriek in Halle.’

De inzet is dan ook groot, volgens de vakbonden. De fabriek in Halle legde een plan voor aan de Europese directie waarin een kostenbesparing van 10 à 15% wordt voorgesteld. Centraal daarin staat het idee om de fabriek vanaf 2013 in te zetten als een flexibele productievestiging voor chocoladetabletten en -repen.

‘In dit ambitieus project zal er geen plaats meer zijn voor de productie van typisch Belgische producten zoals Bouchées, Mignonetten en Chokotoff-snoepjes’, zeggen de bonden. Een deel van de productie van chocolade die een ‘Belgisch’ label krijgt, zou verschuiven naar Oost-Europa.

De plannen zullen volgens de vakbonden leiden tot ontslagen van arbeiders en bedienden. Meer details daarover worden verwacht tijdens een bijzondere ondernemingsraad volgende maandag.

Morgen (donderdag) gaan de bonden van Kraft Foods al een actie voeren waarbij een symbolisch bootanker versierd wordt met de labels van de ‘bedreigde’ producten. Dat anker zal bezorgd worden aan de Europese directie in Zürich.