De Croo: 'Hervormingsgezinde partijen moeten samenwerken'
Foto: bdw
Alexander De Croo is geen voorstander van een Vlaams front, zoals Bart De Wever maandag opperde. Dat zei hij dinsdag na zijn onderhoud met formateur Di Rupo. De Open VLD-voorzitter ziet wel heil in een samenwerking tussen de partijen 'die willen hervormen'.

De Croo was dinsdag na Laurette Onkelinx (PS) aan de beurt voor een gesprek met formateur Elio Di Rupo. Na afloop herhaalde de voorzitter van Open VLD dat hij geen voorstander is van het voorstel van N-VA om een Vlaams front te vormen. 'Ik weet niet of een front de manier is om snel tot een compromis te komen', verklaarde De Croo.

De partijvoorzitter is wel voorstander van overleg tussen de hervormingsgezinde partijen. Tot die groep rekent hij naast zijn eigen partij ook de N-VA, MR en CD&V. 'Als zij overleggen is dat zeer goed', aldus De Croo, 'als er een uitnodiging komt, zullen wij daar op ingaan'.

Ten slotte sprak De Croo nog de hoop uit dat Di Rupo in zijn formatieopdracht zal slagen. Volgens De Croo moet de formateur dan wel de moed hebben 'buiten zijn eigen programma te treden'. Als Di Rupo mislukt, zijn verkiezingen voor Open VLD geen optie. De liberalen willen dat De Wever de opdracht dan overneemt. 'Hij heeft nog geen volwaardige kans gekregen', besloot De Croo.