Partijgenoten vragen ontslag Amerikaans Congreslid dat te pikant twitterde
Anthony Weiner tijdens zijn publieke verontschuldiging op maandag Foto: REUTERS
Verschillende belangrijke Democraten in de Verenigde Staten hebben het ontslag gevraagd van hun partijgenoot en Congreslid Anthony Weiner, die vrouwen via de sociale netwerksite Twitter pikante boodschappen en foto’s had toegestuurd. De Republikeinen dringen al langer aan op zijn ontslag.

'Het is met grote ontgoocheling dat ik Congreslid Anthony Weiner oproep om op te stappen', stelt Debbie Wasserman Schultz, de nationale voorzitster van de Democratische Partij, zaterdag in een mededeling.

Ook de Democratische leiders in het Huis van Afgevaardigden lanceerden zo'n oproep. 'Weiner krijgt steun van zijn familie, alsook het vertrouwen van de kiezers, en we zijn ons ervan bewust dat hij hulp nodig heeft. Ik dring er bij Weiner op aan die hulp te zoeken zonder de bijkomende druk van zijn parlementaire mandaat', aldus Nancy Pelosi, de belangrijkste Democrate in het Huis.

Het schandaal barstte vorige week los toen Weiner op Twitter een expliciete foto postte van zijn kruis, louter getooid in een onderbroek. De prent werd snel offline gehaald en in eerste instantie zei het Congreslid dat zijn account gehackt was. Maar uiteindelijk gaf hij toe dat hij een privéboodschap wilde posten, maar zich daarbij vergist had.

Weiner had zich maandag voor de televisiecamera's publiekelijk verontschuldigd voor zijn gedrag en zei toen dat hij de voorbije drie jaar wel meer expliticiete boodschappen naar verschillende vrouwen had gestuurd. Het Congreslid zei toen ook niet te zullen aftreden, maar die keuze zal dus niet langer bij hem liggen.