Bejaard Frans koppel met 271 onbekende Picasso's beschuldigd van heling
Pierre Le Guennec Foto: AFP
Het bejaarde Franse koppel dat eind vorig jaar plots op de proppen kwam met 271 ongekende en nooit vertoonde werken van Pablo Picasso, wordt beschuldigd van heling. Dat schrijft Le Monde in de editie die zondag verschijnt. Het Franse parket kon het nieuws voorlopig niet bevestigen.

De 71-jarige elektriciën Pierre Le Guennec verbaasde eind november de wereld met het nieuws dat de Spaanse schilder hem destijds 271 nooit vertoonde schilderijen had geschonken, vanwege werken aan zijn landhuis "Notre-Dame-de-Vie".

Le Guennec vroeg de familie van de overleden schilder om certificaten die de echtheid ervan bevestigen, maar volgens de familie was het onmogelijk dat Picasso één man zoveel schilderijen schonk. Ze diende een klacht in tegen het koppel wegens heling. Le Monde meldt nu dat de twee bejaarden op 3 mei in beschuldiging gesteld werden door onderzoeksrechter Catherine Bonnici.

Volgens Le Monde kwam de inbeschuldigingstelling er nadat de speurders 'contradicties' hadden opgemerkt tussen de verklaringen van het koppel en feiten die de Picasso Administration had geleverd. Volgens die instelling bevonden bepaalde schilderen zich destijds niet in het dorpje Notre-Dame-de-Vie, maar in Villa California, een ander stulpje van Picasso in Cannes.

De 271 kunstwerken werden in beslag genomen in afwachting van de uitspraak.