Een Amerikaans parlementslid heeft vrijdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad aan de Irakezen gevraagd een deel van de kosten die de Verenigde Staten sinds de invasie in Irak in 2003 maakten, terug te betalen. De Iraakse autoriteiten eisten zaterdag het vertrek van de politicus.

'We hebben de Amerikaanse ambassade vrijdag gecontacteerd met de vraag de Amerikaanse parlementaire delegatie uit Irak te laten vertrekken', stelde de regeringswoordvoerder. 'We willen hen hier niet. Wat ze hebben gezegd, was ongepast.'

Dana Rohrabacher, een Republikeinse verkozene in het Huis van Afgevaardigden, verklaarde vrijdag tijdens een persconferentie op de Amerikaanse ambassade in Bagdad dat 'wanneer Irak een rijk en welvarend land zal zijn (...), we hopen dat jullie het idee zullen hebben om een deel van de door ons hier bestede dollars (...) terug te betalen'.

De regeringswoordvoerder preciseerde dat Rohrabacher en de delegatie het item niet bespraken tijdens het onderhoud met premier Noeri al-Maliki, in tegenstelling tot wat de Amerikaanse delegatie stelde.

Het is niet duidelijk of de Amerikaanse delegatie het land al verlaten heeft. De woordvoerder van de Amerikaanse ambassade, David Ranz, preciseerde zaterdag dat de ambassade 'de verantwoordelijkheid heeft om Congres-leden die Irak bezoeken, te ontvangen, maar dat de standpunten van die verkozenen niet noodzakelijk die van de Amerikaanse regering noch die van de meerderheid in het Congres zijn'.