Het leidingwater in Poperinge en Vlamertinge (Ieper) is opnieuw drinkbaar verklaard. Dat zegt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) zaterdagavond om na de resultaten van de testen op het water op het leidingnet. Op donderdag 9 juni was vastgesteld dat het drinkwater een chemische geur verspreidde. Het waterproductiecentrum van Zillebeke blijft voorlopig wel buiten dienst.

Na de vaststelling van de chemische geur werd donderdagavond meteen beslist het water ondrinkbaar te verklaren.

De precieze oorzaak is nog niet duidelijk maar situeert zich in het waterproductiecentrum van Zillebeke. In het water zit een zeer lage concentratie van een product van de familie van de chloroformen.

Via schakelingen in het leidingnet werd vanaf donderdag water aangevoerd van het waterproductiecentrum De Blankaart in Diksmuide en dat blijft voorlopig zo. 

Zaterdagvoormiddag werd de toevoerleiding volledig gespoeld. Testen op stalen water in het labo van Haasrode toonden zaterdagavond aan dat het licht opnieuw op groen kon gezet worden om van het water te drinken.

Vrijdagavond mocht het water al opnieuw gebruikt worden om te douchen, te baden of schoon te maken. De VMW raadt aan het water dat in de binneninstallatie aanwezig is nog even te laten doorstromen vooraleer het als drinkwater te gebruiken.

De alternatieve drinkwatervoorziening in het oud gemeentehuis van Vlamertinge wordt opgeheven. De getroffen inwoners van Poperinge en Vlamertinge krijgen de komende uren een bericht in de bus.