Pinkpopbaas opent festival met 'Get the fuck off met deze regering'
Foto: ©GOEDEFROIT MUSIC
In Nederland is de 42ste editie van het muziekfestival Pinkpop van start gegaan in Landgraaf. De baas van het festival, Jan Smeets, heeft er bij de opening van het festival geen geheim van gemaakt dat hij stevig baalt van het cultuurbeleid van het huidige Nederlandse kabinet. 'Get the fuck off met deze regering', riep hij vanaf het podium naar het publiek, dat juichend reageerde.

Smeets is boos over de btw-verhoging van 6 naar 19 procent op de podiumkunsten die de regering Rutte vanaf volgende maand doorvoert. Verder had hij het over het wisselvallige weer. 'Iedereen kan volgens de weersvoorspellingen van Buienradar zijn jas de komende uren uit houden, maar nu naar de muziek, want er wordt tegenwoordig meer geluld over het weer dan over de muziek.'

Daarop namen Giel Beelen en Eric Corton de presentatie over. 'Pinkpop, hebben jullie er zin in?' Die vraag beantwoordde het publiek met een volmondig 'Ja!'. De Nijmeegse band De Staat had de eer het driedaagse popfestival in Limburg op het hoofdpodium te openen.

De headliners van Pinkpop 2011 zijn Kings of Leon, Foo Fighters en Coldplay. Ook de Belgische Selah Sue kreeg een plaatsje op de affiche, net als de broertjes van de Amerikaanse band Hanson. Daarnaast maken ook onder andere Manic Street Preachers, Eliza Doolittle, Lifehouse, Elbow Plain White T's, Kaiser Chiefs en 30 Seconds to Mars hun opwachting dit weekend.

Ongeveer 65.000 festivalgangers zullen elke dag afzakken naar het terrein in Landgraaf. Pinkpop is een van de grootste zomerfestivals in Nederland en staat ook op het festivallijstje van honderden Belgische muziekliefhebbers.