De geldhonger van de eersteklassers is blijkbaar nog niet gestild. Na het binnenhalen van het meest lucratieve tv-contract uit de geschiedenis, wil de Pro League nu ook meer inkomsten uit het bekervoetbal.

De vereniging van eersteklassers heeft tijdens de vergadering van vrijdag beslist om aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) een aanpassing van de verdeelsleutel van de inkomsten uit de Beker van België te vragen. Op de eerste plaats willen ze de dialoog met de KBVB aangaan, maar als dat niet lukt dreigen ze met een boycot van de Bekercompetitie. Dat maakte Pro League-voorzitter Ivan De Witte zaterdag aan Belga bekend.

Devaluatie van de beker

De eersteklassers zijn niet tevreden met het financiële plaatje van de Beker en eisen een aanpassing van de verdeelsleutel. Terwijl ze vrijdag zelf het meest lucratieve tv-contract ooit afsloten voor de wedstrijden in de Pro League, zorgt de devaluatie van de Belgische voetbalbeker al jaren voor een terugval op het vlak van sponsorinkomsten en inkomsten uit tv-rechten. De eersteklassers verkiezen de competitie immers boven de Beker en daardoor sneuvelen er elk seizoen heel wat eersteklassers al in een vroege fase van de Bekercompetitie.

'Tv-rechten aan lage kant'

'We willen in elk geval een herverdeling van de inkomsten. Vooral de tv-rechten zijn immers aan de lage kant. De halve finales leverden afgelopen seizoen ongeveer 12.600 euro per club op en dat is een pak te weinig. We zijn niet tevreden met het beheer van de KBVB en we willen veranderingen. Hiervoor willen we in dialoog treden met de voetbalbond', verduidelijkte Pro League-voorzitter De Witte.

Beide partijen hebben nog tot 20 juni de tijd om een overeenkomst te vinden. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de eersteklassers een Europees ticket zomaar zullen laten schieten.