FOTOSPECIAL. Japanners betogen tegen kernenergie
Tokio Foto: REUTERS
Drie maanden na de verwoestende aardbeving, zijn over heel Japan tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie.

Burgerbewegingen en non-profitorganisaties riepen de beleidsmakers op het gebruik van kernenergie te stoppen. De organisatoren van de manifestaties verklaarden dat er bij de betogingen tegen nucleaire energie opmerkelijk meer jonge mensen en vrouwen aanwezig zijn dan bij andere demonstraties in Japan.

'Na meer dan negentig dagen is de situatie nog steeds erg gevaarlijk', aldus Makoto Yanagida, een leider van een groep die strijdt tegen kernenergie.

In het stadscentrum van hoofdstad Tokio verzamelden betogers zich in een modderig veld. Ze droegen kleurrijke spandoeken en borden met slogans als ’Stop het gebruik van kernenergie en sluit de centrales nu’.

De betogers hielden vervolgens een protestmars naar het gebouw van het ministerie van Economische Zaken. Onderweg sloegen ze op trommels en riepen ze leuzen. 'Sinds de aardbeving besef ik dat kernenergie gewoon te gevaarlijk is', zei een 32-jarige betoger. 'Ik maak me zorgen over de kinderen', zei een ander. 'Niet alleen in Fukushima zijn er problemen met straling, ook hier in Tokio.'

Door de nucleaire ramp in de centrale van Fukushima moesten zowat 87.000 mensen het gebied verlaten.