Afrikaanse leider Al Qaeda gedood
Het vermoedelijke lichaam van Fazul Abdullah Mohammed Foto: AFP
De vermoedelijke leider van Al Qaeda in Oost-Afrika, Fazul Abdullah Mohammed, is woensdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu om het leven gekomen. Dat meldt een verantwoordelijk van de Keniaanse politie zaterdag.

Muhammed werd beschouwd als een van de sleutelfiguren van de dodelijke aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi (Kenia) en Dar es-Salaam (Tanzania). Bij die aanslagen in juli 1998 kwamen 224 mensen om het leven.

 'We hebben de informatie ontvangen van de Somalische autoriteiten. Ze hebben ons gezegd dat er woensdag twee terroristen gedood werden in Somalië. De twee werden geïdentificeerd als Fazul Mohammed en Ali Dere', aldus Mathew Iteere.

Volgens de veiligheidsdiensten van de Somalische overgangsregering kwamen de twee vermoedelijke leden van al-Shabaab, een Somalische islamitische terroristische organisatie, in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven, nadat ze ingereden waren op een wegversperring.

Prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd

Mohammed stond op de lijst van meest gezochte terroristen. De Amerikanen hadden een prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd geplakt. In 2007 had de Somalische president als eens gemeld dat Mohammed gedood was bij een luchtaanval.

De terrorist werd geboren op de eilandengroep de Comoren in de Indische Oceaan en was ongeveer 36 jaar. Nadat hij een tijdje les had gegeven op een islamitische school in Kenia, kreeg hij de Keniaanse nationaliteit. Een van zijn voormalige medewerkers vertelde aan de FBI dat Mohammed zich in Afghanistan bij Al Qaeda had aangesloten. Hij zou daar Osama bin Laden hebben ontmoet.