Libische rebellen hernemen strijd om oliestad Zawiya
Libische rebellen in Zlitan, ten westen van Misrata Foto: REUTERS
In de westelijke oliestad Zawiya zijn zaterdag weer gevechten uitgebroken tussen de Libische rebellen en Kadhafi-troepen. Het zijn de eerste grootschalige gevechten in de havenstad sinds de troepen van kolonel Moammar Kadhafi de opstandelingen daar in maart overrompelden.

Volgens een woordvoerder, Guma el-Gamaty, hebben de rebellen een groot deel van de westkant van de stad in handen. Een van de strijders van de opstandelingen meldde dat er ook werd gevochten in het centrum van Zawiya. 'De strijders zijn terug in de stad', zei hij.

Libische militairen hebben, vermoedelijk als gevolg van de strijd in Zawiya, delen van een belangrijke kustweg richting de hoofdstad Tripoli afgesloten. Zawiya ligt op ongeveer dertig kilometer ten westen van Tripoli. De kustweg werd bewaakt door militairen en gewapende mannen. Sommige patrouilleerden langs de weg, anderen bemanden controleposten.

De kustweg die Libië met buurland Tunesië verbindt, is de levensader voor het Kadhafi-regime. Via de weg worden voedsel, brandstof en medicijnen voor de strijdkrachten aangevoerd. Dit is de enige manier om de militairen te bevoorraden, omdat er een zeeblokkade voor de kust van Libië is ingesteld. Bovendien geldt een no-flyzone boven het land, waardoor goederen niet per vliegtuig kunnen worden aangevoerd.

Nieuw gevechtsgebied

Kadhafi-troepen hebben zaterdag de historische stad Ghadames, op zo'n 600 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tripoli, geplunderd. Het gaat om de eerste confrontatie in het gebied tussen beide partijen sinds het begin van de opstand op 15 februari.

'De bataljons van Kadhafi plunderen de archeologisch interessante stad Ghadames voor het eerst sinds het uitbreken van de revolutie', luidt het bij de rebellen. Het Franse persbureau AFP kon de informatie niet verifiëren bij een tweede, onafhankelijke bron.

Ghadames, gekend onder de naam 'de parel van de woestijn', is één van de oudste steden in het pre-Sahara-gebied. De stad, gelegen op de grens met Tunesië en Algerije, maakt sinds 1986 deel uit van het werelderfgoed van de Unesco, een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.

Manifestaties in bolwerk van Kadhafi-getrouwen

In Sabha, een bolwerk van Kadhafi-getrouwen in het zuiden van het land, zijn vrijdag en zaterdag 'aanzienlijke' manifestaties gehouden tegen het Libische regime. Volgens de rebellen ging het vooral om jongeren. 'Ze hebben de onafhankelijkheidsvlag gehesen en het vertrek geëist van Kadhafi', luidt het in een persbericht van de Nationale Transitieraad van de rebellen.

'Mannen van Kadhafi, sommigen in burger, hebben met scherp geschoten. Twee manifestanten zijn geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis, alvorens ze door de mannen van Kadhafi werden meegenomen', aldus nog het persbericht.

Maar dan 1.500 vluchtelingen op Lampedusa

Ondertussen zijn volgens de Italiaanse kustwacht en het ministerie van Binnenlandse Zaken meer dan 1.500 Afrikaanse vluchtelingen afkomstig uit Libië aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Zeven schepen vervoerden de migranten, van wie 135 vrouwen en 22 kinderen.

Sinds het begin van het jaar wordt Lampedusa overspoeld met duizenden mensen die de oorlog in Libië ontvluchten. Het gaat daarbij vooral om werknemers uit Afrika en Azië die immigreerden naar Libië.

Om de toestroom aan vluchtelingen de baas te kunnen, na de migranten die uit Tunesië kwamen, voerde de Italiaanse overheid een systeem in waarbij ferry’s de buitenlanders vanuit Lampedusa naar andere opvangcentra in de rest van het land brengen.