Carl Decaluwé (CD&V) vindt het 'niet nodig' dat de VRT voort onderhandelt over een sublicentie om in een sportprogramma op maandagavond toch nog extracten van voetbalwedstrijden uit te zenden. Het Vlaams parlementslid gaat daarnaast aan Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) vragen het systeem met de decoders opnieuw te bekijken.

'Dat de VRT voort onderhandelt, is niet nodig omdat een decreet voorziet dat men tegen technische kost vijftien minuten van een match kan gebruiken voor een actualiteitsprogramma', zegt Decaluwé. Die vindt het in het kader van de bezuinigingen die de openbare omroep moet doorvoeren dus geen goed idee dat de VRT geld op tafel legt voor een sublicentie. 'Ik vind dat gezien de budgettaire problematiek niet nodig'.

De VRT liet zaterdag weten dat het wil onderhandelen voor een sublicentie om wekelijks op maandag op Canvas een voetbalmagazine uit te zenden. Voor de radio-uitzendingen wordt over twee weken onderhandeld tussen de VRT en de Jupiler League.

Decoders

Decaluwé wil daarnaast dat het systeem met de decoders wordt aangepast. Wie in de toekomst alle voetbalmatchen wil bekijken op televisie zal daar twee decoders voor nodig hebben: een van Telenet en Belgacom. Telenet zal immers de belangrijke matchen uitzenden, Belgacom de kleinere wedstrijden.

'Ik begrijp de reactie van de supporters meer dan ooit. Ik ga dan ook aan Lieten vragen of dat systeem niet aangepast kan worden zodat we kunnen komen tot één decoder', aldus nog Decaluwé.