Gevaarlijke gedetineerde ontsnapt uit ziekenhuis
Foto: belga
Toufik Dinsi, die opgesloten zat in de gevangenis van Andenne, is vrijdagavond omstreeks 20.30 uur uit het ziekenhuis van Namen ontsnapt. De man wordt als 'zeer gevaarlijk' beschouwd, zegt het parket. Zijn bewakers hebben de veiligheidsvoorschriften niet gerespecteerd.

Dinsi was opgenomen in het ziekenhuis voor een medisch onderzoek, waar hij zich in een beveiligde kamer bevond. Wie binnen of buiten wilde, had daarvoor een badge nodig. Volgens de veiligheidsprocedure moet een gedetineerde in het ziekenhuis geboeid blijven. Twee cipiers moeten de gevangene bewaken en de bewakers mogen in geen geval de handboeien verwijderen in afwezigheid van hun collega.  

De cipiers die Dinsi bewaakten, hebben zich echter niet aan die regels gehouden. Op het moment dat één van zijn bewakers buiten een sigaret was gaan roken, deed Dinsi alsof hij buikpijn had en vroeg hij naar de wc mocht. De bewaker deed hem vervolgens de handboeien af, waarop Dinsi zijn infuus uittrok, de cipier omverduwde en er vandoor ging via de nooduitgang van de spoeddienst.

De gedetineerde wordt ervan verdacht nadien een Renault Clio te hebben gecarjackt in de buurt van het Ibishotel van Namen. De wagen werd omstreeks middernacht teruggevonden in de buurt van de ULB in Brussel. Het brandblusapparaat was leeggespoten in de auto.

'Meer omkadering voor gehospitaliseerde gevangenen'

Het CHR ziekenhuis van Namen ontkent elke verantwoordelijkheid bij de ontsnapping. Het ziekenhuis benadrukt dat een gevangene die in een ziekenhuis verzorgd wordt in geen geval de verantwoordelijkheid is van het ziekenhuis, maar van de personen die de gevangene begeleiden. 'Er is een fout gemaakt. Die fout werd niet gemaakt door het ziekenhuis, maar wel door het gevangenispersoneel of de politie', zegt ziekenhuiswoordvoerder, François Nelis.

'Gevaarlijke gevangenen bewaken is verre van gemakkelijk', benadrukt Stéphane Verbruggen, vakbondsafgevaardigde van de CGSP van de gevangenis van Andenne. 'Buiten gaan om een luchtje te scheppen, dat is menselijk. Verscheidene gevangenen wendden gezondheidsproblemen voor.'

De vakbondsafgevaardigde verzekert dat ontsnappingen zeldzaam zijn. Op vijf jaar tijd is uit het ziekenhuis nog maar één gedetineerde ontsnapt. Toch wil Claude Eerdekens, Kamerlid en burgemeester van Andenne, dat gevangen die medische verzorging krijgen in een ziekenhuis meer omkadering krijgen. 'Als een gevaarlijke gevangene naar het ziekenhuis wordt overgebracht, moeten er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn en is voorzichtigheid geboden', aldus Eerdekens. Hij pleit ervoor dat de procedure bekeken wordt door de FOD Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

Extreem gevaarlijk

Toufik Dinsi werd geboren in 1988. In februari 2009 werd hij door de correctionele rechtbank van Namen veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij werd veroordeeld omdat hij met drie kompanen een bediende van Sodexo overviel en 100.000 euro aan maaltijdcheques buitmaakte.

De overval gebeurde op 30 april 2008. De bediende was na de levering van cheques in het justitiepaleis van Andenne opnieuw in zijn bestelwagen gestapt toen de Anderlechtse daders: Abdelilah Zaida, Tarik Driouach, Toufik Dinsi en een vierde, toesloegen.
Ze bedreigden het slachtoffer met een wapen en gingen er vandoor met de bestelwagen. De politie kon hen tegenhouden in Mont-Saint-Guibert.

De bende zou daarnaast ook overvallen hebben gepleegd in het Brusselse, onder meer op een vestiging van Quick in Berchem en Aldi in Halle.

Het parket van Namen heeft het zaterdag over twaalf gewapende overvallen en preciseert dat de ontsnapte extreem gevaarlijk is. De directeur van de gevangenis van Andenne geeft voorlopig geen commentaar.