Di Rupo en De Wever vergaderen over hele reeks thema's
Elio Di Rupo, kort na zijn aanstelling tot formateur. Foto: belga
Formateur Elio Di Rupo (PS) en N-VA-voorzitter Bart De Wever hebben zaterdagmiddag ruim drie uur samengezeten voor een lunch en een lang gesprek. Samen met zijn ondervoorzitter Ben Weyts heeft De Wever het onderhoud gebruikt om de N-VA-visie in een hele reeks uiteenlopende domeinen toe te lichten, verduidelijkte Weyts na afloop aan Belga.

Concreet gaven de Vlaams-nationalisten tekst en uitleg bij hun voorstellen over sociaaleconomische thema’s. Het ging onder meer over 'rechtvaardige pensioenen, een sterk activeringsbeleid en manieren om werken en ondernemen te belonen in plaats van te belasten', aldus Weyts.

Voorts kwamen ook een hele rist andere punten aan bod, zoals het veiligheidsbeleid, justitie en politie en het asiel- en migratiebeleid. Bij dat laatste mikt N-VA op een beleid 'dat oog heeft voor opvang, maar evenzeer voor terugkeer', bevestigde de NV-A-ondervoorzitter.

Tot slot lieten beide N-VA’ers Di Rupo nog weten dat hun partij de federale overheid in de toekomst wil laten draaien 'met minder mensen, minder lasten en meer efficiëntie'. 'De sfeer was zoals steeds aangenaam en ontspannen', besloot Weyts.

'Samen dreiging vormen'

N-VA-kopman De Wever is zaterdag alomtegenwoordig in de Belgische kranten. Stof genoeg daarvoor, met de nakende eerste verjaardag van de onderhandelingen en de verschillende peilingen die vrijdag de onwrikbare posities van De Wever en Di Rupo aan beide zijden van de taalgrens bevestigden.

In een interview met De Standaard laat de N-VA'er vandaag verstaan dat 'we deze zomer een ontknoping moeten beleven'. Een Vlaams front met CD&V en Open VLD lijkt hem daartoe de snelste weg. 'Samen moeten we een echte dreiging vormen voor de Franstaligen, waarbij we kunnen duidelijk maken dat de situatie na nieuwe verkiezingen voor hen nog veel moeilijker kan worden.'

Toch lijken de slaagkansen voor dat front niet erg groot. 'De diverse ministers van CD&V en Open VLD doen hun job veel te graag. Behoudens een echte frontvorming, vrees ik dat deze toestand tot september zal blijven duren', aldus het Vlaams-nationalistische zwaargewicht.