Syndicaat van Treinbestuurders annuleert geplande NMBS-staking
Foto: Eva Van Geel
Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeft beslist om zijn stakingsaanzegging voor woensdag 15 juni te annuleren. De voorziene acties worden hiermee opgeschort. De beslissing werd genomen na een vergadering met de directies van de NMBS, Infrabel en NMBS Logistics.

'We hebben aan de directie van Logistics onze ongerustheid geuit over de toekomst van de bestuurders in het goederenvervoer. De directie heeft ons heel concrete antwoorden bezorgd, en dat heeft ons gerustgesteld', luidt het in een persbericht van het ASTB.

Het syndicaat zegt ook heel lang gepraat te hebben over de arbeidsomstandigheden voor de treinbestuurders in het algemeen. Die arbeidsomstandigheden worden alsmaar zwaarder. Ook de veiligheid moet met dringende ingrepen worden verbeterd, luidt het. 'We stellen vast dat enkele van onze voorstellen bestudeerd worden. De deur voor dialoog staat dus helemaal open, ondanks dat er nog punten van onenigheid bestaan.'

Het ASTB heeft daarop 'unaniem' beslist om de acties van 15 juni op te schorten. De treinbestuurders hadden ermee gedreigd om woensdag gedurende verschillende uren het goederenverkeer te blokkeren, en in de stations van Luik, Namen en Charleroi het passagiersverkeer tijdelijk stil te leggen.

Midden september is er een nieuwe vergadering gepland met de directie.