Bron EHEC-besmetting Duitsland officieel bevestigd
Foto: AFP
Het Duitse Federale Instituut voor Risicoanalyse heeft zaterdag bevestigd dat de EHEC-variant uit de bioboerderij in Bienenbüttel 'exact' overeenkomt met het type bacterie dat in Duitsland al 32 doden heeft gemaakt. Bevoegd Eurocommissaris John Dalli spreekt van 'een extreem belangrijke doorbraak'.

 'Ik ben blij met deze extreem belangrijke doorbraak: de bron van de besmetting is geïdentificeerd', zegt Dalli in een officiële reactie. 'Europese consumenten en handelspartners kunnen nu het volste vertrouwen hebben in de veiligheid van groenten uit de EU.'

Dalli laat verder weten dat het onderzoek wordt voortgezet naar het precieze verband tussen de besmette personen, de voedingszaken en de bewuste bioboer in Duitsland. Zaterdag raakte bekend dat opnieuw twee medewerksters van de betrokken bioboerderij een besmetting opliepen, nadat in het bedrijf eerder al één persoon de bacterie binnenkreeg. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe de agressieve 0104-stam van de EHEC-bacterie in de voedselketen kon terechtkomen.

De EHEC-bacterie eiste de voorbije weken al minstens 33 mensenlevens en maakte meer dan 3.000 mensen ziek.

'Groentescheuten overhandigen'

Aan Duitse consumenten wordt ook nu nog gevraagd om verdachte groentescheuten te overhandigen aan de autoriteiten. Dat verklaart Johannes Remmel, minister van Consumentenzaken van Noordrijn-Westfalen zaterdag in een interview. Vrijdag werden voor het eerst groentescheuten besmet met de gevaarlijke EHEC-bacterie type 0104 aangetroffen nabij Bonn.

De houdbaarheidsdatum voor de groentescheuten in kwestie was 14 mei. Volgens Remmel is het erg onwaarschijnlijk dat er nog producten uit die periode in omloop zijn. 'We willen er echter op wijzen dat men waakzamer moet zijn ten opzichte van deze producten, en de verpakkingen best naar de bevoegde instanties brengt', aldus de minister.

Remmel bedankte eveneens de vader van de familie waar de besmette groentescheuten werden aangetroffen, voor het overhandigden van de producten. De vader at niet van de scheuten in kwestie, en bleef gezond. Zijn dochter en echtgenote daarentegen werden zwaar ziek. Voor de autoriteiten is dat de belangrijkste aanwijzing dat de groentescheuten al van bij de aankoop met de EHEC-bacterie besmet waren.