In een filiaal van de Zweedse meubelgigant Ikea in het Duitse Dresden is vrijdagavond een springtuig ontploft. Dat maakte een politiewoordvoerder zaterdag bekend. Twee mensen, van 32 en 41 jaar, liepen hierbij gehoorschade op. In de Duitse winkels wordt opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid.

Voor de klanten is er geen reden tot bezorgdheid, zo luidt het bij de woordvoerster van Ikea Duitsland.

De afgelopen weken vonden er eveneens explosies plaats in Ikea-winkels in België, Frankrijk en Nederland. "We weten niet of de verschillende ontploffingen in verband staan met elkaar", aldus Sabine Nold. De politie onderzoekt de zaak. "We hebben in elk geval geen dreiging ontvangen, niet in de winkel in kwestie en ook niet op de hoofdzetel."

Er duidt voorlopig dan ook niets op afpersing. Na de explosie heeft men "alle afdelingen over het incident op de hoogte gebracht, en hen gevraagd om waakzaam te zijn."

De aanslag van vrijdag is nog niet opgeëist en de politie heeft geen enkele aanwijzing naar één of meerdere daders, zo luidde het. Door de explosie in de buurt van een modelkeuken raakte de vloer en een deel van het meubilair beschadigd.