Een ploeg wetenschappers van de universiteiten van Leuven en Montréal hebben een molecule gedetecteerd die de vorming van het zenuwstelsel in goede banen leidt. Dat is een grote stap voorwaarts in de strijd tegen progressieve zenuwziekten zoals parkinson en alzheimer, schrijft De Morgen zaterdag.

Zowel het vaat- als het zenuwstelsel worden ontwikkeld voor de geboorte van een baby. Dat de groei van het vaatstelsel in goede banen wordt geleid door bepaalde moleculen, was al bekend. Het deed wetenschappers vermoeden dat dit ook het geval was voor het zenuwstelsel. Wetenschappers van Leuven en Montréal hebben dat nu ook aangetoond, aldus De Morgen.

'Een van de belangrijkste moleculen in het vaatstelsel is de Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF). Wij hebben ontdekt dat die molecule ook bepaalde zenuwen aantrekt', zegt Peter Carmeliet, directeur van het Vesalius Research Center (KU Leuven) in de krant. Hij wijst erop dat bij beschadiging van de zenuwen, VEGF zou kunnen gebruikt worden om de groei te stimuleren.

Het onderzoek zet de deur open voor het herstel van zenuwziekten, zoals parkinson, alzheimer of amyotrofe laterale sclerose (ALS). De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neuron.