N-VA klimt nog ondanks impasse
Foto: belga
Een jaar na de verkiezingen zijn N-VA en Groen! de winnaars. Van LDD is amper nog sprake.

De ster van de N-VA schittert nog meer dan voorheen, alle kritiek op het uitblijven van een ‘oplossing’ voor de politieke impasse ten spijt. In de juni-peiling van De Standaard/VRT piekt de Vlaams-nationalistische partij op 33,5 procent.

Dat is het hoogste niveau ooit gemeten in onze peiling, en een significante stijging met 5,3 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen vorig jaar. In vergelijking met de peiling van maart stijgt de N-VA met twee procentpunt.

De winnaar van de verkiezingen betaalt dus geen prijs voor een jaar zonder regering, integendeel. De N-VA is bijna dubbel zo groot als de tweede grootste partij, CD&V, die strandt op 17,5 procent (status-quo in vergelijking met vorig jaar). Ook in de persoonlijke populariteitspoll is het al Bart De Wever wat de klok slaat.

De partijen die het meest het gelag betalen, zijn Open VLD en in mindere mate Vlaams Belang. In vergelijking met de vorige peiling, daalt Open VLD met ruim 2 procent. Vooral de liberalen lijken te lijden onder de profilering van de N-VA de jongste weken, sinds formateur Elio Di Rupo (PS) aan de slag is, als een sociaal-economisch rechtse partij.

De tweede winnaar heet Groen!. Die partij staat met 9,2 procent op haar hoogste niveau, sinds het begin van deze peiling in 2003. Daarmee zijn de twee winnaars van de verkiezingen vorig jaar, ook winnaar van de peiling.

Voor CD&V is de kater lang niet weg. Scoorden ze vorig jaar al historisch slecht bij de verkiezingen, dan halen ze ook in deze peiling amper 17,5 procent, het slechtste resultaat ooit gemeten. Alle partijen blijven kiezers verliezen aan de N-VA, behalve Groen!

De SP.A klokt af op 14,6 procent, ongeveer hetzelfde resultaat als vorig jaar. Daarmee krabbelt ze een beetje terug van haar dieptepunt in maart (13,2 procent), maar het blijft huilen met de pet op. SP.A verliest niet alleen aan N-VA maar ook aan Groen! kiezers.

LDD mag een kruis maken over zichzelf. De partij haalt nog amper 1,2 procent en is daarmee mijlenver verwijderd van een kiesdrempel van 5 procent.

Alles bij elkaar lijkt het partijlandschap daarmee vrij stabiel, een jaar na de verkiezingen: één overduidelijke winnaar, CD&V op grote afstand tweede, en dan drie partijen (SP.A, Open VLD en Vlaams Belang) die relatief kort bijeen liggen. Groen! schuift korter bij in de achtervolging, LDD telt niet meer mee.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig