Familie slachtoffers Kim De Gelder ontgoocheld
Maria Van Raemdonck, zus van Elza. Foto: BELGA
Kim De Gelder (22) is donderdag niet zelf voor de Dendermondse raadkamer verschenen. Heel wat slachtoffers waren wel opgedaagd om de jonge moordenaar voor het eerst te zien, maar De Gelder stuurde dus zijn kat naar de zitting.

De nabestaanden en slachtoffers van De Gelder reageren emotioneel na afloop van de zitting. 'Je beleeft het allemaal terug', zegt de zus van slachtoffer Elza Van Raemdonck. 'Het is erg dat De Gelder er niet was. Ik wou oog in oog met hem staan. Hij is toerekeningsvatbaar en moet voor assisen verschijnen.'

Het openbaar ministerie gaf voor de raadkamer toelichting bij het dossier. Verschillende burgerlijke partijen waren in persoon aanwezig, anderen werden vertegenwoordigd door hun advocaat. Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, gaf op de raadkamer toelichting bij zijn verzoekschrift voor extra onderzoek.

'Ik zag dat de onderzoeksrechter kwaad was door het verzoekschrift', zegt Maria Van Raemdonck, de zus van slachtoffer Elza Van Raemdonck. 'Ik denk dat er gesold wordt met de slachtoffers. De advocaat van De Gelder werkt alles tegen. We kijken uit naar het proces, want hij is toerekeningsvatbaar en heeft alles voorbereid.'

Vier moorden en 25 moordpogingen

Het parket van Dendermonde wil De Gelder zo snel mogelijk voor het hof van assisen brengen voor vier moorden en 25 moordpogingen. Normaal had de raadkamer zich vandaag gebogen over de eventuele doorverwijzing van De Gelder naar het Gentse assisenhof. Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, verhinderde dat gisteren echter. Op het allerlaatste moment vroeg hij toch nog nieuwe onderzoeksdaden. Daarmee loopt het dossier-De Gelder nog maar eens vertraging op.

De zitting in de raadkamer vond vandaag alleen pro forma plaats. Door de vraag van Haentjens kon de raadkamer niets anders dan het dossier terugsturen naar de onderzoeksrechter. Het debat en de beslissing over de doorverwijzing worden voor onbepaalde tijd uitgesteld.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in