Advocaat Kim De Gelder vraagt extra onderzoek
Foto: © Nicolas Maeterlinck
Kim De Gelder zal donderdag niet doorverwezen worden naar het hof van assisen. Zijn advocaat Jaak Haentjens heeft in laatste instantie nog extra onderzoeksdaden gevraagd. Daardoor verhuist het dossier opnieuw naar de onderzoeksrechter. De lang verwachte zitting van de raadkamer wordt daardoor een maat voor niks.

Normaal zou de raadkamer zich donderdag buigen over de doorverwijzing van Kim De Gelder naar het hof van assisen. Daar zou hij zich moeten verantwoorden voor vier keer moord en 25 pogingen tot moord.

De Gelder vermoordde boerin Elza Van Raemdonck in Vrasene en een week later twee baby's en een kinderverzorgster in kinderdagverblijf Fabeltjesland. Het openbaar ministerie neemt aan dat hij ook de andere 22 aanwezigen in Fabeltjesland wilde doden, zowel de kinderen als de personeelsleden.

Terug naar onderzoeksrechter

Maar advocaat Jaak Haentjens van Kim De Gelder heeft woensdag extra onderzoeksdaden gevraagd. Daardoor kan de raadkamer donderdag het dossier nog niet naar de rechtbank doorverwijzen. In plaats daarvan verhuist het dossier terug naar de onderzoeksrechter. Die moet beslissen of de gevraagde onderzoeken moeten gebeuren.

Door die vraag van advocaat Haentjens kan de raadkamer donderdag niet beslissen om De Gelder naar het assisenhof door te verwijzen. De zaak De Gelder loopt daardoor -opnieuw - vertraging op.

Advocaat Haentjens verklaarde maandag nog dat hij overwoog nog procedures op te starten om te vermijden dat De Gelder doorverwezen wordt naar het hof van assisen. De verdediging blijft ervan overtuigd dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar is en niet voor de volksjury moet verschijnen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in