Het Antwerpse chemiebedrijf BASF en de Duitse energieleverancier RWE hebben een akkoord ondertekend waarbij BASF het aandeel van RWE in Zandvliet Power NV zal overnemen. Het gaat om 50 procent van de aandelen in Zandvliet Power, een joint venture met Electrabel die de warmtekrachtkoppelingcentrale (WKK) uitbaat op de site van BASF in Antwerpen. Dat meldt BASF in een persbericht.

BASF verwacht de effectieve aandelenoverdracht in de loop van de zomer. Met de overname wil BASF onafhankelijker tewerk kunnen gaan en zich wapenen tegen de toenemend fluctuerende energiemarkten. Ook op haar site in Ludwigshafen investeerde de chemiegroep al in eigen en lokale energieproductieinstallaties.

"Een sterk uitgebouwde infrastructuur is cruciaal voor de toekomst en de verdere verankering van onze site", aldus Wouter De Geest, gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen. "Door deze overname verwerven we medezeggenschap in de WKK die belangrijk is voor de leverzekerheid van elektriciteit en stoom aan onze installaties", besluit hij.

In een warmtekrachtkoppelingcentrale worden stoom en elektriciteit gelijktijdig opgewekt. Dat gebeurt op een veel efficiëntere wijze in vergelijking met het gescheiden opwekken van dezelfde hoeveelheden energie in aparte centrales. De WKK-installatie van Zandvliet Power is sinds 2005 operationeel op de site van BASF in Antwerpen. Ze heeft een elektrisch vermogen van 400 megawatt (MW) en de mogelijkheid om tot 300 ton stoom per uur te leveren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig