Het Italiaanse grondwettelijk hof heeft dinsdag groen licht gegeven voor een referendum op 12 en 13 juni over de (her)instap in de kernenergie. Het hof veegde een ultieme poging van de regering van Silvio Berlusconi van tafel om het referendum tegen te houden.

De Consulta, zoals het hof in Italië genoemd wordt, keurde het referendum unaniem goed.

De beslissing werd op gejuich onthaald door milieuorganisaties: "De Consulta heeft de pogingen van de regering om het referendum te saboteren definitief tegengehouden. Nu is het de beurt aan de burger om zich uit te spreken", zo stelt het ’Comité: Stem Ja om Kernenergie te Stoppen’. De organisatie vertegenwoordigt zo’n 80 milieugroeperingen.

Volgens de centrumrechtse regering is er geen referendum nodig aangezien er in april een moratorium afgekondigd werd op kernenergie, in de nasleep van de kernramp van Fukushima.

Premier Berlusconi noemde het moratorium al een tijdelijke pauze en hij voegde er aan toe dat de nucleaire plannen opnieuw op de sporen gezet worden eens de emotionele reacties van de mensen op de ramp in Fukushima getemperd zijn.

De centrumlinkse oppositie is voor een referendum en heeft de krachten gebundeld met de milieuactivisten om kernenergie voorgoed te bannen en de Italianen aan te sporen "ja" te stemmen.

Om geldig te zijn heeft het referendum een opkomst van minstens 50 procent nodig.

Italië stapte in 1987, een jaar na de kernramp van Tsjernobyl, uit de kernenergie. Maar Berlusconi wil vanaf 2014 opnieuw kerncentrales bouwen.