Zonen Claus gaan in beroep tegen vonnis van kortgedingrechter
Hugo Claus in 2005. Foto: © Marco Okhuizen
Thomas Claus en Arthur Kristel tekenen hoger beroep aan tegen de beslissing van de rechter in kort geding om de verkoop van het boek De Wolken toe te laten. De zonen wilden voorkomen dat het boek in de winkelrekken kwam te liggen.

Volgens hun advocaat Guillaume Deknudt betwisten zij enerzijds de geldigheid, draagwijdte en uitwerking van het document van 5 april 2007, waarin Hugo Claus zijn weduwe Veerle De Wit als beheerder van zijn patrimonium had aangeduid. Voor de kortgedingrechter was dat een belangrijke reden om de eis van de zonen ongegrond te verklaren.

'Mijn cliënten verwijzen anderzijds naar de bescherming van de persoonlijke rechten en de nagedachtenis van wijlen hun vader alsook naar de bescherming van hun eigen persoonlijke rechten waarover zij geen antwoord vinden in de beschikking', aldus nog meester Deknudt.

Dwangsom

Thomas Claus en Arthur Kristel eisten een dwangsom van 5.000 euro per dag omdat het boek de privacy van hun overleden vader zou schenden. Het boek bevat een selectie uit het persoonlijke archief van de schrijver. De Humo-journalist Mark Schaevers werkte daarvoor samen met Veerle De Wit, de weduwe van Claus.

Maar de rechter oordeelt nu dat Schaevers en De Wit daar wel het recht toe hadden. Alle rechten op het werk van Hugo Claus berusten immers bij zijn weduwe, oordeelde de rechterbank. Daarbij werd verwezen naar een document dat Hugo Claus op 5 april 2007 had opgesteld en waarin hij Veerle De Wit als beheerder van zijn patrimonium aanduidde, iets wat ze ook tijdens zijn leven al gedaan had. De weduwe beschikt dus over alle rechten op het oeuvre en mag ermee doen wat ze wil. De eis van de zonen werd dan ook ongegrond verklaard.

Ook de eis van de zonen tegenover De Bezige Bij werd van tafel geveegd, want aangezien de auteur van de publicatie bekend is - in dit geval Mark Schaevers, een vriend van Claus - hadden ze het geding tegen hem moeten aanspannen en niet tegen de uitgeverij.

 Het boek is inmiddels aan zijn derde druk toe, en staat bovenaan de Vlaamse top tien.