De lijst met Republikeinse kandidaten voor de volgende race naar het Witte Huis geraakt langzaam maar zeker gevuld. De gewezen Senator Rick Santorum verklaarde maandag op de televisiezender ABC dat hij meedoet aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Waarnemers dichten de 53-jarige politicus uit Pennsylvania echter weinig kansen toe, omdat hij zijn zetel in de herverkiezingsstrijd voor de Amerikaanse Senaat in 2006 na een klinkende nederlaag verloor.

Veel meer vooruitzichten om zich in de Republikeinse voorverkiezingen door te zetten, worden Mitt Romney toegedicht. De 64-jarige politicus was al bij de vorige race om het presidentschap van de partij, maar verloor de strijd toen tegen John McCain.

Romney had pas enkele dagen geleden aangekondigd dat hij zich voor 2012 opnieuw kandidaat stelt. Concurrenten zijn prominente partijgenoten als de voormalige parlementsvoorzitter Newt Gingrich of de vroegere gouverneur van Minnesota, Tim Pawlenty. De ex-gouverneur van Alaska en voormalige vice-presidentskandidate Sarah Palin laat nog in het midden of ze opnieuw aan de strijd deelneemt.

Volgens een door de politieke website realclearpolitics.com berekend gemiddelde van verschillende peilingen ligt Romney in de populariteit van de Republikeinse gegadigden of mogelijke kandidaten op kop, gevolgd door de vroegere burgemeester van New York Rudy Giuliani en Sarah Palin. Santorum ligt ver achter op de negende plaats.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig