Jobs presenteert geen iPhone5, maar iCloud
Foto: REUTERS
Steve Jobs verscheen voor het eerst in maanden in het publiek, om de nieuwe internetdienst iCloud voor te stellen. Die blijkt om meer te draaien dan alleen maar muziek. Een nieuwe Iphone komt er voorlopig niet.

Steve Jobs is sinds januari officieel met ziekteverlof, maar op doorslaggevende momenten voor Apple maakt hij nog steeds zijn opwachting. Zo ontbrak hij ook niet op het jaarlijkse Apple-congres voor software-ontwikkelaars.

In het verleden zijn op die conferentie al belangrijke nieuwe producten geïntroduceerd, vorig jaar onder meer de iPhone 4. Maar dit jaar draait het evenement vooral rond software en internet-diensten. Er werden nieuwe versies getoond van de Mac OS X en iOS besturingssysteemen, maar vooral naar de introductie van iCloud werd al maandenlang met spanning uitgekeken.

Van iCloud werd verwacht dat het een antwoord zou zijn op Google Music en Amazon Cloud Player, twee recent gelanceerde diensten die toelaten om je muziek af te spelen via het internet (‘streaming’) op apparaten zoals pc’s en smartphones.

 Een aantal kleinere bedrijven zoals Spotify en MP3tunes bieden al enkele jaren zo’n streaming dienst aan, vaak met een gratis basisversie en daarnaast betaalde varianten.
Amazon was in april de eerste van de grote spelers die zijn muziekdienst-in-de-wolk lanceerde. Google volgde enkele weken later. Maar geen van beide had akkoorden met de vier grote platenfirma’s op zak.

Apple is blijven onderhandelen en heeft nu een akkoord op zak. Als de iCloud software ziet dat je een bepaald muziekbestand op je pc hebt, dan krijg je automatisch toegang tot diezelfde muziek via het Web. Dat zal 25 dollar per jaar kosten, en er is geen maximaal aantal nummers vastgelegd.

Maar iCloud blijkt veel meer te doen dan alleen muziek streamen. iCloud zal ook al je bestanden synchroniseren tussen alle apparaten die je bezit: foto’s, boeken, e-mail, contactboekje, agenda. Het is in feite een uitgebreide versie van Apple’s bestaande Mobile.me dienst. Al deze diensten, op het streamen van je eigen muziek na, zullen gratis zijn. Wanneer de dienst bij ons beschikbaar wordt, is niet meegedeeld.

Apple stelde in San Francisco ook de nieuwste versie van Mac OS X voor, het besturingssysteem voor de mac-computers. De roepnaam van het systeem is Lion, en het speelt een beetje leentjebuur bij de interface van de iPhone, en de iPad. Lion is ondertussen de achtste versie van het besturingssysteem en kent volgens Steve Jobs zowat 250 nieuwe functies.

De voornaamste ervan leerde de wereld al eerder kennen via de iPhone en de iPad. Zo kan je op programma’s inzoomen door twee vingers op de trackpad te gebruiken. Of tussen programma’s wisselen door erover heen te sliden. En met ‘launchpad’ krijg je al de programma’s op de computer te zien als icoontjes, netjes in een dambordpatroon geschikt. Net zoals bij de iPhone en de iPad.

Het kadert in een trend die al langer zichtbaar is: besturingssystemen van computers nemen steeds meer elementen over van de ‘kleine broertjes’ op de mobiele telefoons en tabletcomputers. Dat was ook duidelijk te zien toen Microsoft vorige week het nieuwe pc-besturingsysteem Windows 8 voorstelde. Dat leende ook duidelijk elementen van het mobiele besturingssysteem Windows Phone.

 Geen iPhone 5

Elk jaar lanceert Apple rond deze tijd een nieuw model van zijn iPhone. Maar al enkele weken circuleerden berichten dat de iPhone 5 pas voor later dit jaar is. En dat blijkt te kloppen. Steve Jobs had geen nieuwe iPhone bij zich.