Ludo Martens oud-voorzitter en medeoprichter van de linkse partij PVDA, is zondagmorgen na een slepende ziekte overleden. Dat meldt de partij. Ludo Martens was met Paul Goossens en Walter De Bock ook een van de bekendste studentenleiders van mei '68.

Martens was als student ook hoofdredacteur van Ons Leven, het blad van het  Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) aan de universiteit van Leuven. Toen dat in 1967 een ‘seksnummer’ publiceerde, werd hij van de universiteit  gestuurd, maar hij bleef actief in het studentprotest.

Martens had daarvoor al geprobeerd om het KVHV van binnenuit te veranderen, door de oprichting van de Studentenvakbeweging (SVB). Daarin bleef hij ook na zijn schorsing actief. Hij stapte uiteindelijk over naar de Gentse universiteit, waar hij SVB een steeds meer leninistische koers uitstuurde.

In 1979 stond Ludo Martens mee aan de wieg van de PVDA. Hij leidde de partij tot 1999. Daarna was hij vooral in Congo actief, ondermeer als adviseur van Laurent-Desiré Kabila.