Op de K.U.Leuven is een petitie opgestart tegen het ontslag van onderzoekster Barbara Van Dyck. Het personeel van de universiteit, en bij uitbreiding de hele academische wereld, wordt zondag opgeroepen om een open brief daarover te ondertekenen.

Van Dyck werd vrijdag door de K.U.Leuven op staande voet ontslagen nadat ze publiekelijk haar steun had betuigd met de acties van het Field Liberation Movement. Die beweging voerde een week geleden de aanval op het omstreden ggo-aardappelveld in Wetteren uit.

"Men hoeft het het doelwit en de tactiek van de acties niet goed te keuren om deze sanctie buitenproportioneel en een aanfluiting van de academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting te vinden", zo staat in de brief te lezen.

"Wij roepen het personeel van de K.U.Leuven en de bredere academische gemeenschap op, tegen dit ontslag te protesteren."

De initiatiefnemers van de petitie benadrukken dat Van Dyck niet werd ontslagen wegens gepleegde feiten, maar omdat ze zich solidair verklaarde met de actievoerders. "We stellen ons dan ook vragen naar de grond die de Universitaire Overheden aangrijpen om tot ontslag over te gaan. Met deze disproportionele maatregel die neerkomt op Berufsverbot, schendt de Universitaire overheid één van de kernwaarden die centraal staat in haar eigen handvesten, met name die van de academische vrijheid."

De petitie kan ondertekend worden op de website http://threerottenpotatoes.wordpress.com   De open brief zal, samen met alle ondertekeningen, bezorgd worden aan de rector en vicerector onderzoek van de universiteit.