De rector en de vicerector van de universiteit hadden woensdag een gesprek met de drie universiteitsmedewerkers die betrokken waren bij de actie van het Field Liberation Movement. Op basis van dat gesprek zouden ze dan maatregelen nemen. De universiteit vindt immers dat de actie niet strookt met haar deontologie.
'De betrokkene wordt ontslagen omdat er een onherroepelijke vertrouwensbreuk ontstaan is tussen de instelling en haar. Ze heeft deelgenomen aan de actie en was zelfs woordvoerster. Op televisie heeft ze tijdens de actie gesteld dat deze niet het einde was van de campagne. In het gesprek dat wij met haar hadden, heeft zij op geen enkele manier willen afstand nemen van het gewelddadig karakter van de actie. De twee andere onderzoekers hebben niet deelgenomen aan de actie en hadden wel degelijk hun vragen bij het gebruikte geweld', aldus Peter Marynen, vicerector onderzoeksbeleid van de Leuvens universiteit.
'Gerichte aanval op vrije wetenschapsbeoefening'
De KULeuven veroordeelde meteen na de actie het gebruikte geweld tegen het proefveld. Samen met de andere Vlaamse rectoren bestempelde de Leuvense rector Mark Waer de actie 'als een gerichte aanval op vrije wetenschapsbeoefening en een miskenning van democratisch tot stand gekomen beslissingen'. 'Het baart ons grote zorgen dat het Field Liberation Movement zowel de wetenschappelijke methode als de democratische besluitvorming verwerpt en naar geweld grijpt om een overtuiging op te leggen', aldus de rectoren. 'We zijn van mening dat het recht op vrije meningsuiting en het recht op vrij onderzoek wordt geschaad door dergelijke gewelddadige acties', aldus Marynen vrijdag.
Petitie
Enkele werknemers van de universiteit hebben ondertussen een petitie gestart om zich te verzetten tegen het ontslag van hun collega. De Leuvense professor Chris Kesteloot vindt de sanctie overdreven en vraagt zich af of dit wel kan bij het geldend arbeidsreglement.
De driehonderd milieuactivisten die betrokken waren bij de bestorming van het proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen riskeren vervolgd te worden voor geweld tegen de politie, weerspannigheid, bendevorming en vernieling van veldvruchten. In theorie riskeren ze meer dan een jaar cel, maar de kans is groot dat ze forse schadevergoedingen zullen moeten betalen.