De eerste legale cannabisburgers liggen al een drietal weken in de rekken van de natuurwinkels. Dat bevestigt Patrick De Ceuster van de vzw Wervel, de werkgroep voor Rechtvaardigde en Verantwoorde Landbouw. Wervel serveert zaterdag 4 juni gerechtjes op basis van industriële hennep op het stationsplein van Oostende, om de nieuwe smaken van de ecokeuken te promoten.

Het gaat hier wel om drugsvrije voeding, zonder of met zo weinig mogelijk THC, de psychoactieve stof in cannabis. 'Kemp, industriële hennep, bevat geen hallucinogene of allergene stoffen. Het gaat om drugsvrije eco-innovatie. De cannabisburgers zijn vleesvervangers en een symbool voor wat hennep te bieden heeft aan de ecokeuken', legt De Ceuster uit.

Op een studiedag rond het gebruik van kemp in de voeding verklaarde de FOD Volksgezondheid dat elke producent die kan aantonen dat zijn product minder dan 10 (voor olie), 5 (voor zaad) of 0,2 (andere afgeleide producten) milligram aan THC per kilogram bevat, een toelating tot productie krijgt. 'Vroeger werden dergelijke producten gedoogd, maar dan begon het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen die producten uit de rekken te halen. Nu krijgen die producten eindelijk een officiële goedkeuring', aldus De Ceuster.

De cannabisburgers zijn van het merk hemp-food, dat ook andere kempvoeding aanbiedt zoals olie, thee, gepelde zaden en koekjes.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig