Parket legt miljoenenfraude bij apothekers bloot
Foto: pvb
De parketten van Dendermonde en Gent zijn een miljoenenfraude op het spoor bij mogelijk honderden Vlaamse apothekers. Die ontdoken massaal belastingen dankzij een toepassing van een softwarebedrijf gespecialiseerd in informatica voor apothekers.

Volgens Erwin Dernicourt, de procureur des Konings van Dendermonde, komt het onderzoek er na een tip van de fiscus. ‘Daarop hebben we een huiszoeking uitgevoerd bij het softwarebedrijf in kwestie’, zegt Dernicourt.

‘Dat telt honderden klanten in heel Vlaanderen en bood de apothekers de mogelijkheid om via een toepassing te frauderen met ingeboekte bedragen door ze te manipuleren. Volgens de eerste schattingen gaat het om een bedrag dat oploopt tot meer dan 2 miljoen euro.’

Het grootste werk wordt om op basis van de in beslag genomen gegevens en het klantenbestand van het softwarebedrijf te achterhalen welke apothekers zich schuldig hebben gemaakt aan de belastingontduiking. De betrokken apothekers riskeren een veroordeling voor fiscale fraude door valsheid in geschrifte.

Gigantisch werk

‘Omdat er zo veel klanten zijn, belooft het lopende onderzoek een gigantisch werk te worden’, zegt Dernicourt. ‘Verschillende personen die door de belastingdienst benaderd zijn, zijn al tot bekentenissen overgegaan. Daarnaast zijn er maandag en dinsdag al op twaalf plaatsen huiszoekingen uitgevoerd. Het gaat onder meer om een aantal apothekers in de regio’s Antwerpen en Sint-Niklaas.’