De studiegewoontes van actrice Lien Van de Kelder
Foto: gary breyssem
Lien Van de Kelder is actrice. Ze studeerde rechten in Antwerpen, Montpellier en Leuven en studeerde af in 2009. Momenteel volgt ze nog een specialisatie intellectuele eigendom.

Wat voor student bent u?

Doordat ik voltijds werk, zit ik bijna nooit in de les. Ik studeer alles op het laatste moment en dan crash ik soms, dan denk ik dat het niet gaat lukken, maar uiteindelijk ben ik er meestal wel door.

Wat was uw meest memorabele examen?

Dat was het examen logica in mijn eerste jaar rechten. Logica was een heel raar vak, dat we kregen van een zweverige Duitse professor. Die prof had een heel eigen examensysteem met een stappenplan. Als je de eerste vragen juist beantwoordde kreeg je een 14 op 20. Dan stelde de prof weer nieuwe vragen waarmee je 16 op 20 kon verdienen en zo mocht je blijven proberen tot je een fout maakte. Ik heb tot ‘s avonds op dat examen gezeten en kreeg uiteindelijk 18 op 20. De prof zat daar op het einde met okselvijvers en vervloekte zijn eigen systeem. Ik vermoed dat hij het ondertussen heeft aangepast.

Hebt u ooit herexamens gehad?

Ik heb regelmatig herexamens. Als ik echt geen tijd vind om een vak te leren doe ik het in de tweede zittijd. Eigenlijk zijn dat geen echte herexamens, omdat ik ze dan de eerste keer afleg.

Vindt u de studententijd een fijne periode?

Ja, je enige verantwoordelijkheid als student is ervoor te zorgen dat je slaagt. Al zijn die examens niet te onderschatten. Ik bewaar ook heel goede herinneringen aan mijn Erasmusuitwisseling in Montpellier. Alle studenten zouden verplicht moeten worden om minstens één keer op Erasmus te gaan. Dat mag de overheid van mij subsidiëren.

Hebt u een goeie bloktip?

Neem regelmatig pauzes, zelfs als je achter bent op je schema. Pauzeer elke twee uur vijftien à twintig minuten en probeer even naar buiten te gaan. Ik moet toegeven dat ik daar zelf ook niet zo goed in ben, ik blok regelmatig vier of vijf uur achter elkaar.