De studententijd van tv-presentator Filip Joos
Foto: vrt
Sportjournalist en presentator Filip Joos studeerde vertaler-tolk Frans-Italiaans in Antwerpen. Afgestudeerd in 1995.

Zou u opnieuw hetzelfde studeren?

Absoluut, ik kan me geen betere richting of school voorstellen.

Wat voor student was u? Blokte u gestructureerd of tegen de deadline?

Dat varieerde van vak tot vak. Voor de vertaalvakken moest je vooral talent hebben en dat had ik wel, dus daar moest ik weinig voor doen. Voor de algemene vakken lag dat anders. Als die mij niet interesseerden studeerde ik ze op het laatste moment, maar voor onderwerpen waar ik door geboeid was, zoals Italiaanse grammatica, begon ik goed op tijd.

Wat was uw meest memorabele examen?

Italiaanse grammatica was bij ons het buisvak bij uitstek. Tot 70 procent van de studenten zakten voor het mondeling examen. Toen ik er binnenkwam zei de prof tegen mij: ‘Wij gaan wat over voetbal praten!’ Ik ben op dat examen buitengegaan met een 19 op 20 en ben later nog peter geworden van de zoon van die professor. Hij is nu nog steeds een goede vriend.

Hebt u ooit herexamens gehad?

In het hoger onderwijs heb ik nooit herexamens gehad. In mijn laatste jaar secundair onderwijs moest ik wel op de goodwill rekenen van de leerkracht fysica om mij erdoor te laten. Ik was gebuisd voor het vak, maar de leerkracht wist dat ik een talenrichting ging volgen en heeft toen een oogje toegeknepen.

Was uw studententijd een fijne periode?

Ja, maar ik beleefde die tijd niet zoals de meeste studenten. Ik had veel vrienden, maar ik ben nooit naar een studentenfuif geweest en ging bijna nooit op café. Ik voetbalde toen op een vrij hoog niveau en moest veel trainen. De slogan van onze hogeschool was ‘studeren van mens tot mens’. Dat klinkt wat hol, maar het klopte wel: ik had goede professors waarmee ik toffe contacten onderhield, dus ik ging graag naar school.

Hebt u een goeie bloktip?

Leer je examenstof niet alleen uit het hoofd, probeer ze ook te begrijpen.