Geen vermoeden over mogelijke daders
Ikea in Wilrijk dinsdagochtend Foto: lej
De politie heeft geen enkel vermoeden wie er achter de kleine explosie in de Ikea van Gent van gisterenavond zit. De zes Belgische vestigingen van het woonwarenhuis werden vanochtend doorzocht. Er werd niets verdachts gevonden en de winkels zijn intussen gewoon open.

In de Gentse winkel werden explosievenhonden ingezet bij de doorzoeking. De winkelketen hield ook 'preventieve checks' in de andere vestigingen dan Gent. 'Deze vestigingen gaan volgens de gewone openingsuren open', luidt het in een persbericht. De lokale politie werd in Zaventem en Hognoul bijgestaan door de ontmijningsdienst van Defensie, DOVO.

In de Ikea van Gent vond maandag rond 18 uur een kleine explosie plaats. Vooraf was geen enkele melding binnengelopen bij de hulpdiensten.

Twee wekkers waren verpakt in melkdozen onder paletten verstopt en via een ontstekingsmechanisme tot ontploffing gebracht. 'Het gaat om oude mechanische wekkers die niet in Ikea verkocht worden', zegt Patrick Willockx, woordvoerder van de federale gerechtelijke politie in Gent.

'De wekkers zaten verpakt in een melkbrik en werden geplaatst onder een pallet op de eerste verdieping op de kinderafdeling. Bij het afgaan van de wekkers werd een ontstekingsmechanisme in gang gezet dat een minieme hoeveelheid van een soort buskruit deed ontploffen. De hoeveelheid was zo minimaal dat er nooit ernstige schade kon aangericht worden.'

Alle medewerkers en klanten werden 'snel en rustig' geëvacueerd. Een vrouwelijke veiligheidsagente kampt met oorpijn door de luide knal. Een vrouwelijke medewerkster had een uur lang last van pijn aan de linkervoet. Er is geen schade aan het gebouw.

Nederland en Frankrijk

Ikea benadrukt nog dat veiligheid 'een absolute prioriteit' is. Het onderzoek naar de explosie wordt gevoerd door parket en federale politie. 'Om het onderzoek niet in het gedrang te brengen werd Ikea dan ook met aandrang gevraagd om tot op dit moment geen uitspraken te doen in de pers', zegt het bedrijf nog. De explosies zijn nog niet opgeëist.

De politie heeft ook contact met collega's uit Nederland en Frankrijk. Daar waren dinsdag gelijkaardige explosies in de Ikea-vestigingen van Eindhoven (Nederland) en Rijsel (Frankrijk). In Eindhoven deed de ontploffing zich voor in een prullenmand. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie bracht later een pakket tot ontploffing. Dinsdagochtend is ook de Nederlandse winkel weer gewoon geopend.

Ikea heeft in België vestigingen in Aarlen, Anderlecht, Gent, Hognoul, Wilrijk en Zaventem.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig