'Actievoerders aardappelveld worden vervolgd'
Foto: gia
De actievoerders die de veldproef in Wetteren beschadigden, worden vervolgd voor bendevorming en diefstal. Het experiment met het proefveld wordt intussen voortgezet. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters aangekondigd. Volgens het parket is het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.

'De vernielingen zijn ongehoord en zijn een vorm van fundamentalisme', zegt Peeters die een bezoek bracht aan het omstreden proefveld. 'De politie heeft alles gedaan wat ze konden maar zelf met twee maal zoveel manschappen was het resultaat hetzelfde gebleven.'

De schade is aanzienlijk maar de proef kan doorgaan, vervolgt Peeters, die overleg pleegde met de wetenschappelijke onderzoekers. 'Hopelijk kunnen we toch wetenschappelijke resultaten krijgen en er op een aanvaardbare manier over discussiëren.'

Er worden extra maatregelen genomen om een herhaling van het vandalisme te vermijden.

Vernield

Zo'n 150 actievoerders van de 'Field Liberation Movement' (FLM) hebben zondagmiddag een veld met genetisch gemodificeerde aardappelen zwaar beschadigd. De actievoerders hadden hun actie weken op voorhand aangekondigd.

De politie was zondag met tientallen manschappen aanwezig maar kon niet verhinderen dat tientallen actievoerders erin slaagden om op het aardappelveld te geraken. Ze rukten verschillende planten uit en besprenkelden andere met pesticiden.

Veertig actievoerders werden een tijdlang administratief aangehouden.

Het FLM voelde zich verplicht om het aardappelproefveld onschadelijk te maken, omdat de onderzoekers met het experiment moedwillig omliggende aardappelvelden besmetten. Dat zegt de organisatie maandag in een persbericht.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig