De vernieling van een deel van het ggo-aardappelveld in Wetteren is voor Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open Vld) een daad van "ecofundamentalisme". Een "misdrijf dat vervolgd en berecht moet worden", luidt het maandag in een reactie.

"Een stelletje idioten" vernielde het veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen waardoor het wetenschappelijk onderzoek "minstens een jaar achteruit gezet wordt", kaart Keulen aan.

De Vlaamse volksvertegenwoordiger erkent de "terechte bekommernissen" over eventuele neveneffecten van genetisch gemodificeerde gewassen. Maar wetenschappelijk onderzoek zoals in Wetteren moet net die neveneffecten bestuderen, klinkt het.

"Dat met de actie dit soort onderzoek gedwarsboomd wordt, is een regelrechte schande. Het is in elk geval een misdrijf, dat ook als zodanig moet vervolgd en berecht worden. De mentaliteit van de actievoerders is angstwekkend. Met hun daden scharen zij zich in het kamp van degenen die menen dat het eigen gelijk boven alles gaat. Dit is ecofundamentalisme: debat en onderzoek worden zelfs niet meer getolereerd."

Europarlementslid Bart Staes (Groen!), die in eigen naam sprak van een vorm van democratische strijd, maakt zich volgens Keulen met zijn uitspraken "medeplichtig". "Wie zelfs wetenschappelijk onderzoek niet meer tolereert is op weg een groene taliban te worden."