Van Aelst: 'Demotte bewijst Franstalig superioriteitsgevoel'
Vic Van Aelst komt in De Pinte zijn ongezouten mening verkondigen. Foto: if
Een toespraak van kersvers N-VA'er Vic Van Aelst heeft kwaad bloed gezet aan Franstalige zijde. Waals minister-president Rudy Demotte vraagt aan Bart De Wever om de verklaringen van de advocaat te veroordelen. Van Aelst haalt die uitspraak van Demotte dan weer aan om zijn visie kracht bij te zetten.

Tijdens een partijmeeting zaterdag had Van Aelst onder meer verklaard wel solidair te willen zijn met de Turken, maar niet meer met de Walen, die Vlaanderen pluimen. Hij wees ook op de beperkte verwezenlijkingen van de Vlaamse beweging. 

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) reageerde verbolgen. Hij had het over uitlatingen 'die uit de mond van extremisten' konden komen. 'Bart De Wever moet dergelijke verklaringen veroordelen', zei hij op RTL-TVI.

'Als Bart De Wever mijn uitspraken wil veroordelen, dan moet hij dat maar doen. Hij is de partijleider en ik volg hem', reageerde Van Aelst in De Ochtend op Radio 1. Maar hij grijpt de oproep van Demotte ook meteen aan om te bewijzen dat wie aan de macht is aan Franstalige zijde, niet het minste respect heeft voor Vlamingen. 'Ik vind het ongelofelijk dat Demotte, op de hoogte van de taaltoestanden in Brussel, aan een Vlaming vraagt om zich te verontschuldigen. Dat is het flagrante in dit land: zij die in fout zijn, vragen dat de anderen zich excuseren.'

'Ze vertrekken altijd vanuit de idee dat ze superieur zijn. Er heerst een groot meerwaardigheidsgevoel', klinkt het nog. 'Wie het voor het zeggen heeft, heeft geen respect. Kijk ook maar hoe Di Rupo, Milquet en Onkelinkx het Nederlands verkrachten', merkte hij op. 

Van Aelst zegt zelf 'gefrustreerd, verbitterd en vermoeid' te zijn. 'Ik woon al 20 jaar in Brussel, 20 jaar in de rand, en was al 34 jaar aan de slag als advocaat in Brussel. Ik heb misschien geen zicht op het politieke gebeuren, maar ik heb wel zicht op mijn eigen leven.'

De advocaat zegt dat het gedaan moet zijn om braaf en vriendelijk te blijven. 'Ik wil dat we fiere Vlamingen worden.'