Staes (Groen!) heeft begrip voor actie op aardappelveld
Foto: (edm)
Bart Staes, europarlementslid voor Groen!, toont begrip voor de actievoerders. Hij noemt de actie 'een vorm van democratische strijd'. Hij betreurt wel dat de actie verder ging dan 'een symbolische vierkante meter'.

'Dankzij burgerlijk ongehoorzame acties als deze kan het debat weer opengebroken worden', reageert Staes op de vernieling door activisten van een ggo-aardappelveld in Wetteren. Hij zegt enkel in eigen naam te spreken.

'Burgers hebben het recht zich op vreedzame wijze te verzetten als een monopolistische industrie als de biotechindustrie bepaalde technologie aan samenlevingen wil opdringen', zegt Staes.

Toch vindt Staes het jammer dat een groot deel van het veld vernietigd is en dat het niet bij de symbolische vierkante meter is gebleven, die aanvankelijk was aangekondigd. Mocht het bij een klein stukje gebleven zijn, dan kregen de actievoerders zijn volle steun. 

'Wie het vernielen van een deel van een veld met genetisch gemodificeerde aardappelen in Wetteren louter bestempelt als vandalisme of een onverantwoorde manier van actievoeren is zelf onverantwoord bezig,' zegt Staes. 

Hij begrijpt dat de wetenschappers boos zijn omdat hun werk wordt vernietigd. 'Maar ik wijs wetenschappers er wel op dat als zij menen hun onderzoek rustig te kunnen uitvoeren en ook toe te kunnen passen in het vrije veld, zij in de illusie leven als ze denken dat vanuit hun 'ivoren laboratoria' te kunnen doen, enigszins los gezogen van een maatschappelijke context.'

Staes is vooral bang dat het onderzoek uitmondt in een monopolie voor enkele voedselgiganten. 'Als men op voorhand zegt dat dit de aardappel van de toekomst is, dan is het onderzoek niet onafhankelijk', stelt het europarlementslid. 'Ik ben niet voor dit soort landbouw. Dit komt uiteindelijk in handen van vijf à zes voedselreuzen.'

Groen! distantieert zich

in een officiële reactie zegt Groen! dat de partij de vernieling van het ILVO-proefveld in Wetteren niet goedkeurt  'want vernieling werkt maar al te vaak contraproductief'.

De partij wijst er wel op dat  het GGO-debat gaat veel breder gaat dan de vernieling van een proefveld. Het gaat over welk soort landbouw we willen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Peeters: 'Willen we evolueren naar een landbouwmodel waarbij de zaden gemaakt worden in een labo die dan door de boeren bij de multinationals kunnen gekocht worden waardoor hun afhankelijkheid wordt vergroot en waardoor de biodiversiteit bedreigd wordt? Voor de familiale landbouw wordt dit een dure operatie, voor ons landbouwlandschap wordt dit een ecologische ramp want bodem- en insectenleven zullen verdwijnen.'

'Wetenschappelijk onderzoek en innovatie zijn belangrijk maar de wetenschap is niet zo waardenvrij en onafhankelijk als ze zelf zou willen', zegt Peeters. 'De universiteiten verkopen hun GGO-patent aan BASF om het te commercialiseren. Wat men onderzoekt en waarin men geld investeert zijn vaak ook keuzes met verstrekkende gevolgen. Ze beperken tegelijk veel alternatieven. Ook in de biologische landbouw dringt zich heel wat onderzoek op maar daarvoor zijn dan geen gelden beschikbaar. Een breder maatschappelijk debat dringt zich dus op. Weg van de labo's, in samenspraak met middenveld en consument.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig