Kris Peeters betreurt vernieling GGO-aardappelveld
Foto: Lisa Van Damme
In het Oost-Vlaamse Wetteren hebben enkele actievoerders een veld met GGO-aardappelen zwaar beschadigd. 'Wetenschappelijk is dit een ramp' zeggen de betrokken wetenschappers. Ook Vlaams minister-president betreurt de vernieling en wil stappen ondernemen.

'Wetenschappelijk is dit een ramp en hebben we een jaar achterstand opgelopen. We moeten vaststellen dat het democratisch proces niet werkt en dat zelfs de politie de vernielers niet kon tegenhouden. Mogelijk gaan we juridische stappen ondernemen.'

Zo reageert Jo Bury van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie op de actievoerders die vanmiddag in Wetteren een aardappelveld met GGO-gewassen hebben vernield.

Bury dreigt met juridische stappen.

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters reeageert boos en teleurgesteld.  Hij wil bekijken welke verdere stappen er kunnen ondernomen worden.

Actievoerders van de 'Veldbevrijdersbeweging' ('Field Liberation Movement') hadden al weken op voorhand aangekondigd dat ze de veldproef vandaag zouden vernietigen en de ggo-aardappelen zouden vervangen door gewone pootaardappelen.

Een honderdtal wetenschappers waren zondagvoormiddag naar het veld gekomen om zich te verzetten tegen de actie en de politie had een kleine 70 manschappen ingezet.

Toch slaagden tientallen actievoerders erin om op het aardappelveld te geraken. Ze braken daarvoor door het politiecordon en ze geraakten over de hekken rond het veld. Ze rukten verschillende planten uit en besprenkelden andere met pesticiden.

Veertig actievoerders werden gearresteerd.

Ze zouden een kwart van het veld vernield hebben, wat een forse streep is door het wetenschappelijk onderzoek dat op het veld gebeurt. de veldproef is nu totaal mislukt, zeggen de wetenschappers.

Voor de veldproef met genetisch gewijzigde aardappelen, die bestand zijn tegen de aardappelziekte, werden al van bij de start strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt het veld al geruime tijd bewaakt door een veiligheidsagent en kwam er een hek rond de plantjes.

De Field Liberation Movement hekelt met de actie de 'afhankelijkheid van wetenschappers ten aanzien van de agro-industrie'. Zowat 300 actievoerders waren opgedaagd.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in