Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) heeft het geschiedkundig onderzoek naar de moord op Julien Lahaut in augustus 1950 officieel geopend. Dat staat zaterdag in La Libre Belgique. In een eerste fase wordt het verloop van de feiten en het juridische onderzoek grondig geanalyseerd.

De Senaat vertrouwde dat onderzoek in 2008 al toe aan SOMA, maar het gebrek aan financiële middelen dreigde het onderzoek in de vergeetput te doen belanden. De regering kon het onderzoek niet subsidiëren.

Europees parlementslid Véronique De Keyser (PS) deed al een publieke oproep om de waarheid achter het overlijden van de voorzitter van de Communistische Partij Julien Lahaut openbaar te maken. 40.000 euro werd ingezameld, maar dat bedrag volstond niet. Waals minister van Onderzoek Jean-Marc Nollet (Ecolo) besliste daarop om een som van 150.000 euro vrij te maken.

'Vive la république'

SOMA zal wel voor de tweede fase van het project beroep moeten kunnen doen op andere middelen, benadrukt de directeur van het Studiecentrum, Rudi Van Doorslaer.

Julien Lahaut was voorzitter van de Communistische Partij. Hij raakte vooral bekend omdat hij op de eedaflegging van koning Boudewijn op 11 augustus 1950 'Vive la république' zou hebben geroepen. Een week later, op 18 augustus 1950, werd hij vermoord.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig