Duitsers kopen minder verse groenten
Een boer vernielt zijn sla in Ronneberg Foto: EPA
De crisis met de gevaarlijke EHEC-bacterie op Spaanse komkommers maakt de Duitse consument onzeker en wantrouwig. Bij het inkopen wordt in vele Duitse voedingszaken in een boog langs de verkoopstanden met sla, tomaten en komkommers gelopen. Veel tuinders en landbouwers moeten verse groenten weggooien.

De vraag naar sla, tomaten en komkommers is in veel Duitse voedingszaken aanzienlijk teruggevallen. Vooral in het noorden van Duitsland blijven ook tuinders, wegens de angst voor de agressieve EHEC-bacterie, weg van veilingen. Ze blijven zitten met hun verse waren.

In Nedersaksen werden al landbouwers gedwongen om geoogste groenten weg te gooien. De tuinderscoöperatieve Landgard, die 700 telers in de Niederrhein groepeert, noteert een dalende afzet van 70 procent voor sla. Voor tomaten en komkommers bedraagt de terugloop 25 procent.

Metro, de grootste supermarktgroep, merkt naar eigen zeggen op nationaal niveau een 'lichte' terugloop in de verkoop. Klanten stellen wel duidelijk meer vragen over de herkomst van de producten, aldus een woordvoerder.